Putevima Apoksiomena

Jedinstven spoj modernog i povijesnog doživljaja otoka.Krenite zajedno s nama putevima Apoksiomena te uz jedinstven spoj modernog i povijesnog osjetite magiju otoka Lošinja: pozdravite Sunce i uživajte u zalasku na vidikovcu Providenca iznad Malog Lošinja uz zakusku i dobro vino te pogled koji oduzima dah.

U ponudu je uključen trodnevni boravak u apartmanskom smještaju, ulaz u Muzej Apoksiomena te odlazak na Vidikovac Providenca (2 osobe).

 

Cijena ponude: 1.150,- kn

 

U cijenu uključeno:

 

* Prijevoz do vidikovca Providenca, šetnja poučnom Apsyrtides stazom uz zakusku nakon obilaska


Tematski vidikovac Providenca nalazi se na samom vrhu Umpiljka, takozvane  „lošinjske Fuđijame“. S vidikovca se otvara pogled na veći dio cresko-lošinjskog otočja, a zalasci sunca ovdje su uvijek nezaboravni. U skladnom ambijentu vidikovca postavljeno je 18 ručno izrađenih sjedećih garnitura od kojih svaka nosi naziv jednog od brodova iz lošinjske povijesti. Ovdje se u prirodnom ambijentu možete osvježiti uz piće, a u večernjim satima poslužuju se riblje i mesne autohtone delicije.

U produžetku vidikovca postavljena je i Poučna staza Apsyrtides. Na ovoj stazi dugoj 300 metara, u tipičnom ambijentu krša postavljeno je 28 interpretativnih ploča pomoću kojih možete naučiti razne zanimljivosti iz mitologije i povijesti cresko-lošinjskog otočja, te otočkog načina života. Nigdje kao ovdje neće Vam biti jasno zašto se život uspoređuje s plovidbom, a otoke s utočištem.

 

* Ulaznice za Muzej Apoksiomena


Ovaj muzej dom je brončanog kipa mladog atlete Apoksiomena, kipa koji je jedinstveni je nalaz na Jadranu, ali i u svijetu. Pronađen je u podmorju otočića Velih Orjula na dubini od 45 metara. Svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe ovaj se kip izdvaja kao iznimno kvalitetno umjetničko djelo. Pri pronalasku kip je bio očuvan u cijelosti, nedostajao je samo mali prst lijeve ruke, a na stopalu desne noge još je bio pričvršćen dio izvorne brončane baze, koja je bila rastavljena. Kip je izvađen 27.4. 1999.

Konzervatorsko–restauratorski radovi započeli su 2000.g. i izvođeni su u Zagrebu. Radove je vodio danas pokojni restaurator Giuliano Tordi, bivši djelatnik instituta Opificio delle Pietre Dure u Firenzi u suradnji s restauratorom – majstorom Antonijom Šerbetićem, voditeljem Radionice za metal Hrvatskog restauratorskog zavoda. Radovi su trajali šest godina.

 

* Komplet ulaznica za ostale muzeje otoka Lošinja

* Smještaj 3 noći.

 

Ponuda vrijedi od 01.10. - 15.12.2016.


Smještaj