Otok s pričom

Književni festival i natječaj za kratku priču

  • Mjesto radnje: Otok Lošinj
  • Vrijeme radnje: ljeto 2015.
  • Trajanje natječaja: 01.10.2015.-01.05.2016.
  • E-mail: val@val-losinj.hr

Propozicije natječaja

Na natječaju za kratku priču mogu sudjelovati Lošinjani i njihovi gosti, priče moraju biti dugačke do 1800 znakova s proredom, pisane na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i slovenskom jeziku. Tematika priča je slobodna, no vjerujemo da će se ticati otoka, sjećanja na otok, njegovih ljepota, mirisa i krajolika, osobnog iskustva ili refleksija.

Specifičnost ovog književnog natječaja jest u tome da aktivno uključuje goste otoka te motivira domaće autore da se u njemu okušaju.

Ovo je jedini ovakav književni natječaj u Hrvatskoj.

Sve priče nakon završetka natječaja bit će objavljene, a tri priče po izboru žirija i nagrađene.

Književni festival i večernja čitanja održat će se na atraktivnim lošinjskim lokacijama, uz potporu glazbenika, glumaca i preformera. Cilj je stvoriti novu kulturnu vrijednost otoka, promovirati ga u kulturnom smislu, te njegovim znanim vrijednostima dodati i festival književnosti otvorenog tipa, mjesto u kojem će se susresti domaćini i njihovi gosti. Žiri natječaja sastavljen je od uglednih i prokušanih hrvatskih pisaca koji će također, uz još neke, nastupiti u sklopu programa festivala sa svojim čitanjima priča i razgovorima pred publikom.

Planiramo uključiti i lokalne književne snage bez obzira na generacijsku pripadnost.

Žiri za kratku priču

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Objavio je četiri knjige pjesama, tri knjige eseja te knjigu kratkih priča. Urednik je u književnom časopisu Quorum i dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez, te član programskog odbora Goranovog proljeća. Bio je stipendist fondacija Civitella Ranieri, Passa Porta, Milo Dor, Brandenburger Tor, Internationales Haus der Autoren Graz, Récollets-Paris, itd. Nagrađivan je za poeziju, prozu i esejistiku, a tekstovi su mu prevođeni na tridesetak jezika.

Roman Simić Bodrožić autor je triju nagrađivanih zbirki kratkih priča, dugogodišnji urednik u velikim izdavačkim kućama, osnivač i voditelj Festivala europske kratke priče te programa književnih večeri pod nazivom Zagrijavanje do 28 gdje promovira mlađe autore. Koautor je novopokrenutog Festivala svjetske književnosti te urednik časopisa Relations.

Ivica Prtenjača autor je više zbirki pjesama, romana i knjige priča, nagrađivani autor čije su pjesme prevedene na petnaestak jezika. Sudjelovao je na dvadesetak europskih književnih festivala kao hrvatski predstavnik. Predsjednik je odbora pjesničke manifestacije Goranovo proljeće, višegodišnji urednik, promotor i glasnogovornik u izdavačkim kućama, a sad slobodni pisac i kolumnist Večernjeg lista, te autor i voditelj radijske emisije Moj izbor.

Sve priče bit će prevedene na hrvatski jezik i objavljene.

Nagrade

  1. mjesto – laptop
  2. mjesto – tablet
  3. mjesto –smartphone

Dodjela nagrada bit će upriličena na književnim večerima koje bi se odigravala u terminu od 11.07.-13.07.2014. u Velom Lošinju.

Organizator: Putnička agencija „VAL“, Veli Lošinj

Umjetnički direktor: Ivica Prtenjača