Muzejska galerija stolpa Veli Lošinj

Zgrajen je bil stolp iz 15. stoletja za obrambo pred napadom na morje in zaščito prebivalcev mesta Lošinja

PRIZEMLJE
Prizemlje je posvećeno nalazu Apoksiomena koji je izvađen iz podmorja u neposrednoj blizini Velog Lošinja. Središnje mjesto zauzima njegova replika u naravnoj veličini, u položaju kako je ležao na morskom dnu. Osim replike izložen je prikaz Apoksiomena nakon restauracije, uz dokumentarni film o samome nalazu. Među ostalim izloženi su odljevi ulomaka rimskih nadgrobnih spomenika s prikazima brodova iz 1. i 3. stoljeća, na kakvima se prevozio i Apoksiomen.


PRVI KAT – PROŠLOST VELOG LOŠINJA
Prvi kat posvećen je povijesti Velog Lošinja, od prapovijesti do 20. stoljeća. Iako na otoku Lošinju ima nekoliko prapovijesnih nalazišta, prvi stalni stanovnici došli su krajem 13. stoljeća i osnovali Veli Lošinj. Širenjem naselja nastaju novi reprezentativni objekti koji su prikazani na velikom panu s ucrtanim kulturno-povijesnim znamenitostima i lokacijama. Središnje mjesto zauzima instalacija s amforama pronađenim u podmorju otoka Ilovika. Izloženo je i tursko te austrijsko oružje iz 18. i 19. stoljeća, donacija dr. Ane Jakša.


DRUGI KAT – POMORSTVO VELOG LOŠINJA
Na drugom katu prikazana je povijest pomorstva Velog Lošinja. Izloženi su portreti značajnih velološinjskih kapetana i slike jedrenjaka na kojima su plovili, a središnje mjesto zauzima model jedrenjaka Esempio, posljednjeg koji je izgrađen u brodogradilištu Rovenska 1877. Također su izloženi navigacijski instrumenti i druga brodska oprema. U metalnoj brodskoj škrinji iz 18./19. stoljeća izložen je kalafatski (brodograditeljski) alat Ignazia Budinicha, jednog od posljednjih velološinjskih graditelja drvenih brodova.


TREĆI KAT – POMORSTVO
Na trećem katu izložene su makete jedrenjaka: istarski trgovački jedrenjak iz 15. stoljeća, bracera, lošinjski loger, lošinjski grip i marsilijana oštrog tipa. Ovi modeli predstavljaju pregled brodogradnje i pomorstva posljednjih 500 godina na otoku Lošinju. Izradio ih je umirovljeni profesor strojarstva Ferdinand Trenc.


ČETVRTI KAT – KRUNIŠTE
Pogled na Veli Lošinj

 


Nastanitve v bližini

WhatsApp Chat