Poti Apoksiomena

Edinstvena mešanica sodobne in zgodovinske izkušnje otoka. Pridružite se nam na naših potih Apoksiomena in z edinstveno mešanico moderne in zgodovinske izkušnje Lošinja: pozdravite Sonce in uživajte v šestih mirnih Lošinjskih vrtovih z osvežilnimi in osupljivimi razgledi.

U ponudu je uključen trodnevni boravak u apartmanskom smještaju, ulaz u Muzej Apoksiomena te odlazak u miomirisni vrt otoka Lošinja (2 osobe).

 

Cijena ponude: 1.000,- kn

 

U cijenu uključeno:

 

* Posjet miomirisnog vrta otoka Lošinja

 

Vrt je uređen je po uzoru na otočke mirisne rajske krajolike. U Vrtu raste preko 250 samoniklih biljnih mirišljavica koje omirišuju lošinjskocresko otočje. Lošinj je i otok kojeg, pored Jadranskog, oplakuju i sva mora svijeta zahvaljujući slavnim lošinjskim pomorcima, koji su s dalekih prekomorskih putovanja donosili nepoznate biline.

 

* Ulaznice za Muzej Apoksiomena

 

Ovaj muzej dom je brončanog kipa mladog atlete Apoksiomena, kipa koji je jedinstveni je nalaz na Jadranu, ali i u svijetu. Pronađen je u podmorju otočića Velih Orjula na dubini od 45 metara. Svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe ovaj se kip izdvaja kao iznimno kvalitetno umjetničko djelo. Pri pronalasku kip je bio očuvan u cijelosti, nedostajao je samo mali prst lijeve ruke, a na stopalu desne noge još je bio pričvršćen dio izvorne brončane baze, koja je bila rastavljena. Kip je izvađen 27.4. 1999.

Konzervatorsko–restauratorski radovi započeli su 2000.g. i izvođeni su u Zagrebu. Radove je vodio danas pokojni restaurator Giuliano Tordi, bivši djelatnik instituta Opificio delle Pietre Dure u Firenzi u suradnji s restauratorom – majstorom Antonijom Šerbetićem, voditeljem Radionice za metal Hrvatskog restauratorskog zavoda. Radovi su trajali šest godina.

 

* Komplet ulaznica za ostale muzeje otoka Lošinja

* Smještaj 3 noći.