Ćunski

Ćunski se nalazi 8 kilometara od Malog Lošinja.

Nastao je na brijegu koji je nosio jednu od brojnih pretpovijesnih gradina otoka Lošinja. Obrađivanjem nedalekoga plodnog polja našlo je opstojanje mnogo naseljenika pa se i naselje razvijalo i širilo do sadašnjih građevnih granica. Uz obradu polja za žitarice i povrće, te vinovu lozu, obližnja su brda bila zasađena maslinovim stablima koja su iz godine u godinu davala dragocjeno maslinovo ulje. Osim poljoprivrede i ribarstva, u zadnje se vrijeme razvija i turizam, pa se u sklopu prezentacije i promicanja mjesnih autentičnosti, nudi uljara – TORAĆ – kao prostor koji ophodi s prošlošću i sadašnjošću. Dio bogatoga naslijeđa želi se izložiti i prikazati turistima u prepravljenom Toraću. Taj jedini preostali stari mlin za masline – torać po domaću, sagrađen je oko 1897. godine.

U Ćunskom se nalazi Dom za duhovne susrete Betanija, susretište vjernika iz cijeloga svijeta, u kojem često boravi i prima vjernike vlč. Zlatko Sudac. Odavde je rodom i sadašnji biskup krčke biskupije Valter Župan.

Na cesti pod Ćunskim je polazna točka turističkog puta za uspon na brdo Osoršćicu.

Ćunski je svakodnevnom autobusnom linijom povezan s Malim i Velim Lošinjem, te isto tako sa Cresom, Osorom i Nerezinama. S glavne ceste pod Ćunskim odvojak vodi do lošinjskog aerodroma.


Smještaj u blizini