Ilovik

Ilovik

Najjužniji nastanjeni otok lošinjskog otočja, sa istoimenim ribarskim mjestom, gdje danas živi 170 stanovnika. Današnje naselje nastalo je prije 200-tinjak godina, kada su se nekadašnji poljoprivrednici iz Velog Lošinja ovdje nastanili. Mještani Ilovika se bave vinogradarstvom i povrtlarstvom što im omogućuje velik broj bunara koji napajaju ovu zemlju vodom.

Položaj Ilovika je vrlo lijep, smješten je u manjoj uvali, koju sa sjeverne strane štiti otočić Sv. Petar na kome je groblje mještana Ilovika. More uz obalu je plitko, a nedaleko od mjesta je i pješčana plaža, kao i na susjednom otočiću Sv. Petru.

Dugačak i dobro zaštićen kanal između ova dva otočića služi kao luka mjesnim ribarima kao i brojnim nautičarima koji ovamo dolaze da bi uživali u netaknutoj prirodi.

Za Ilovik se kaže da je otok cvijeća, jer gotovo oko svake kuće cvatu oleandri, ruže, visoka stabla eukaliptusa i drugo cvijeće. Cvijeće na otoku Iloviku pripada otočnoj kulturi stanovanja. Specifičnost ovog otoka su stabla eukaliptusa.

Otok je s Lošinjem povezan brodskom linijom, ali i organiziranim izletima privatnim brodicama.


Smještaj u blizini