Zašto Mali Lošinj?

Mali Lošinj, glavno središte otoka Lošinja, kulturno i društveno okupljalište građana

Mali Lošinj, glavno središte otoka Lošinja, kulturno i društveno okupljalište građana

 

Povijest

Prvi put se spominje krajem 14. stoljeća pod imenom Malo Selo.1868 .godine doživljava svoj vrhunac. U mjestu funkcionira čak 11 brodogradilišta, te Mali Lošinj postaje mjesto s najjačom trgovačkom flotom na Jadranu - čak ispred Rijeke, Trsta i Venecije. Od 17. stoljeća brodogradnja bila je važna gospodarska grana u Malom Lošinju. Pronalaskom parnog stroja dolazi do stagnacije razvoja, a pojavom bolesti vinove loze - peronospore dolazi do raseljavanja stanovništva.

 

Vrijedno je vidjeti

Samo mjesto broji dva muzeja, kino u samom centru grada, tokom ljetne sezone i ljetno kino u kojem se odražava poznati jazz festival tokom ljetnih mjeseci.

Muzej Apoksiomen

U moru nedaleko Lošinja 1999. godine pronađena je antička brončana statua grčkog atlete Apoksiomena. Kip visok 192 centimetra i star više od dvije tisuće godina ležao jezaglavljen između dvije stijene, a njegov pronalazak bio je svjetska senzacija. Hrvatski Apoksiomen jedna je od sedam sličnih, dobro sačuvanih, statua na svijetu. Nakon opsežnih restauratorskih radova kip se vraća u Mali Lošinj u prostor "Palače Kvarner” , gdje ga se danas može razgledati svaki dan od utorka do nedjelje između 08 -17 sati.

Crkva sv. Martina

Datira iz 1450. godine, nalazi se na današnjem groblju, mjestu gdje se može pročitati povijest Lošinja. Svećenici koji su nekoć služili u toj crkvi, bili su glagoljaši, a uz to su preuzimali i
ulogu notara, te sastavljali mještanima oporuke, ugovore i sl.

 

Župna crkva Male Gospe

Župna crkva Male Gospe i "pjacal” od 1696. - 1775. godine. Crkva je trobrodna, na oltaru su relikvije Sv. Romula i slika rođenja Blažene Djevice Marije.

Čikat

Osim svoje prelijepe pješćane plaže, predivne šetnice, nalazi se i crkvica navještenja Blažene Djevice Marije (Annunziata). Izgrađena 1534. godine i proširena
brod prolazeći kraj rta Annunziate, zatrubi sirenom na pozdrav, zna se da je kapetan broda Lošinjanin.

Spomenik Ambrozu Haračiću (1855 - 1916), profesoru pomorske škole i proučavatelju lošinjske klime i flore - uvala Čikat.

Galerija

U Malom Lošinju čuva izuzetno bogatu umjetničku zbirku hrvatskih umjetnika, dar prof. Andra Vida i Katarine Mihičić i zbirku stranih europskih umjetnika, dar Giuseppea Piperate.

Crkvica sv. Nikole

Iz 1857. godine posvećena je upravo sv. Nikoli - biskupu zaštitniku mornara i putnika.

Spomenik Josipu Kašmanu (1847 - 1925)

Svjetski poznatom opernom pjevaču, rodom iz Malog Lošinja.

Lošinjski miomirisni vrt

Rasadnik otočnog ljekovitog bilja u Malom Lošinju. Uz pratnju stručnog vodiča posjetitelji se mogu upoznati sa bogatom florom otoka, ljekovitim svojstvima bilja i kupiti
originalan otočni suvenir.

 


Smještaj u blizini