Beli

Beli

Beli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja. Naselje akropolskog tipa smjestio se na 130m visokom brijegu iznad istocne obale sjevernog dijela otoka, na mjestu prethistorijske gradine. Danas je to tipicno primorsko naselje zbijenog tipa, bogato kulto-povijesnim znamenitostima, i to Župna crkva s polukružnom apsidom starije romanicke crkva, u kojoj se nalazi nekoliko vrijednih glagoljskih natpisa, romanicka crkva Sv. Marije s muzejskom zbirkom, goticka jednobrodna crkvica Sv. Antona na mjesnom groblju, prethistorijske staje pred ulazom u grad i rimski most preko kanjona.

Zanimljiva je i kamena glava kralja Abela. Stanovništvo se je nekada bavilo poljoprivredom, ribarstvom i stocarstvom. Danas je Beli sve više turisticki orijentirano mjesto za obiteljski i kamping turizam, s lijepom šljunkovitom plažom i dobro zašticenom lucicom. Zbog blizine predivnih šumovitih predjela Tramontane, Beli se sve više iskazuje kao ishodište za dugacke šetnje po prirodi.

U mjestu djeluje EKO CENTAR "Caput Insulae" koji se intenzivno bavi i provodi programe na ocuvanju prirodne raznolikosti, izvornih vrijednosti i kulturno-povijesnog naslijeda otoka Cresa. Radi boljeg upoznavanja nasljeda Tramontane uspostavili su mrežu eko-poucnih staza kao jedinstvenu izložbu "Povijest i umjetnost u prirodi". U zgradi centra nalazi se stalna izložba "Bioraznolikost cresko-lošinjskog otocja", cime pocinje obilazak izložbe u prirodi. Ujedno provode integralnu zaštitu bjeloglavih supova.


Smještaj u blizini