Susak

Susak

Jedinstveni pješčani otok jadranskog arhipelaga bogat prirodnim posebnostima i kulturnom baštinom. Površine 3,7 km2 , u pomorskoj kartografiji ubilježen je već u 13. stoljeću.

Prvi poznati stanovnici otoka bili su Iliri, koji na najvećoj uzvisini ovog otoka Veloj straži (98 m), grade obrambenu i dojavnu gradinu.

Jedino naselje na otoku podijeljeno je u dva dijela: starije Gornje Selo - nastalo je oko nekadašnje benediktinske opatije Sv. Nikole u 11. stoljeću, i novije naselje Donje Selo. Gornje i Donje selo spaja oko 150 stepenica.

Susak je otok vinograda i trstike koja čuva terasasti teren od erozije pijeska. Sušćani su Hrvati, po zanimanju vinogradari i ribari, a po prirodi vrlo duhoviti, snalažljivi, domišljati i religiozni. Poznati su po svom starohrvatskom govoru i nošnji, posebno ženskoj mini nošnji svakodnevnog i svečanog oblačenja.

Najviše stanovnika živi na otoku Susku nakon završetka II. svjetskog rata. Šezdesetih godina ovog stoljeća dolazi do velikog iseljavanja u SAD.

Susak je zanimljiv i poseban u svakom pogledu. Otok nudi raznolike pješčane plaže, stjenovita kupališta i čisto more bogato ribljim vrstama. Na otoku obitavaju ljudi arhaična govora, osebujnih običaja i nošnji, vrijedni vinogradari i ribari.

Smještaj kod domaćina najbolji je izbor jer vam pruža mogućnost upoznavanja tog odista izvornoga svijeta.

Otočić je povezan redovnom, svakodnevnom brodskom linijom s Lošinjem, te katamaranom s Rijekom.


Smještaj u blizini