Zašto posjetiti Ilovik?

Zašto posjetiti Ilovik?

Otok Ilovik, još zvano i otokom cvijeća, pošto su se na tom otoku spojila flora i fauna iz svih dijelova otoka Lošinja na jednom predivnom malom mjestu zvanom Ilovik

 

Povijest

Otoci Ilovik i Sv. Petar sve do nedavnog vremena spominjali su se pod zajedničkim imenom, prvo kao Neumae Insulae (neuma na grčkom znači „znak“), a od 13. stoljeća kao Sanctus Petrus de Nimbis ili u kasnijoj, mletačkoj verziji San Pietro dei Nembi.

 

Lokacija

Najjužniji nastanjeni otok lošinjskog otočja, s istoimenim ribarskim mjestom, gdje danas živi oko 170 stanovnika. Prvi hrvatski doseljenici dolaze na otok krajem 18. st iz Velog Lošinja i od tada se razvija današnje mjesto ILOVIK. Mještani Ilovika se bave vinogradarstvom i povrtlarstvom što im omogućuje velik broj bunara koji napajaju ovu zemlju vodom, te ribarstvom, ovčarstvom i turizmom.
Položaj Ilovika je vrlo lijep, smješten je u manjoj uvali, koju sa sjeverne strane štiti nenaseljeni otočić Sv. Petar na kome je groblje mještana Ilovika. Obala je sa svih strana lako pristupačna, s mnogo pitomih uvala. Najveća uvala s pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka.

 

Najstariji tragovi

Najstariji tragovi naseobina potječu od ilirskog plemena Liburna. Otoci su bogati rimskim nalazima. Nailazimo na ostatke zidova, numizmatičke primjerke, sarkofag, a u blizini je i podmorsko arheološko nalazište.
Zidovi koji opasuju današnje groblje potječu iz 11. stoljeća. Na tom je mjestu tada sagrađen benediktinski samostan, a vjerojatno je prije toga bila bizantska utvrda.

Plaže

Najpoznatija otočka plaža je plaža Paržine - pješčana je plaža smještena na južnom dijelu otoka Ilovika.Udaljena je od mjesta Ilovik oko 20 min. hoda.

Za sve one koji su uvijek sanjali da budu na kilometarskim pješćanim plažama, ova plaža možda nije kilometarski duga, ali nudi tu draž.

 

Mjesto

Mjesto sa svojih 170  stanovnika osigurava mirno okruženje, bez stresa i buke. Ovdje kada jednom kročite htjet ćete tu i ostati.  Kamene kućice, crkve i druga značajna povijesna obilježja ovoga mjesta neće nikoga ostaviti ravnodušnima.

 


Smještaj u blizini