Jedan dan na otoku Lošinju

Posjetite otoke Cres i Lošinj

Prolaskom trajekta s Krka na Cres, dolazite u jednu novu oazu mira, koju još niste iskusili. Kako bi ste punim plućima osjetili bilo ovoga kraja preporučamo za Vas da iskusite svaki dan po malo otok Lošinj, na razne načine, planirano ili neplanirano, otiđite do mjesta Beli prilikom dolaska na otok Lošinj i vidjet ćete zašto tako malo mjesto ima toliko puno za dati.

 

Beli

 

Beli je jedno od najstarijih i najvažnijih creskih naselja na otoku. U samom naselju Beli se nalaze brojne kulturno-povijesne znamenitosti, obiluje prirodnim kršem i prelijepim krajolikom. Ovdje ćete naći lijepe šljunčane plaže, zip-line koji je nedavno otvoren za one željne adrenalinskih užitaka, a sam zip-line se nalazi točno iznad mora. Ali to nije sve, ovdje se nalazi i centar za očuvanje bjeloglavih supova, nedavno renoviran i u novom ruhu Vam daje mogućnost da iskusite let u virtualnoj stvarnosti, gdje Vi postajete sup. Osim toga nude Vam razgled i edukaciju vezanu za supove i načini na koji se brinu da oni ne izumru. Osim ovog imate predivni dio Tramontane koji možete iskusiti quadovima koje možete iznajmiti u Pansionu Tramontana, a dok se vozite predivnom šumom možete skočiti posjetiti rimske puteve, špilje i razne druge zanimljive povijesno kulturne građevine u okolici.

Cres

Kako smo prošli mjesto Beli, nastavljamo prema Cresu. Cres je glavno središte otoka Cresa, i broji 3000 stanovnika, poznat po domaćem maslinovom ulju i hektrima zemlje na kojima se nalaze masline. Osim toga Cres je poznat po svojim delicima od smokava do mesnih proizvoda od janjetine. Sam grad i središte čine cesti u obliku labirinta, i ako ne znate pravi put, put će Vas odvesti uvijek na neko novo mjesto. U samom gradu su pronađeni ostaci grčke i rima. Kako bi ste se upoznali sa tradicijom ovog mejsta, a i samog otoka preporučamo Vam da posjetite creski muzej smješten u gotičko-renesansnoj palači Arsan.

Lubenice

Kako se približavamo prema otoku Lošinju nailazimo na znak prema mjestu Lubenice, zavojita duga cesta, daleko od svih glavnih središta otoka. Smješten na uzvisini, s predivnim pogledom na more, te predivnom pješčanom plažom 30 minuta hoda po strmoj cesti. Ovaj grad je stalno nastanjen preko 4000 godina, te  je sam grad u prošlosti bio dobro utvrđen i strateški važan tokom zimskih mjeseci. Tokom ljetnih mjeseci možete doći i uživati osim u pogledu u lubeničkim večerima renesanse glazbe.

Osor

I napokon smo stigli pred ulaz u Lošinj, mjesto Osor. Najznačajnije mjesto u povijesti, osobito u doba rimske vlasti kada je Osor bio razvijen i utvrđen grad, pomorsko središte. Mjesto je postalo rimskim gradom već  167 g.pr.Kr. . Te je u to doba bio važno pristanište i trgovačko čvorište, dok je sam grad danas bez luke. Danas je Osor kulturno povijesni grad, opasan jednim dijelom zidinama s morske strane, te svake godine u ljetnim mjesecima je postao poznat široj javnosti po svojim osorskim glazbenim večerima. A kako bi ste bolje upoznali samu povijest ovoga grada istražite njegovu unutrašnjost i promjene koje se dešavaju ulaskom s vanjskog svijeta u jedno od glavnih središta pomorstva u doba rimskog carstva na području kvarnera. Također pogledajte zanimljivu zbirku povijesnih umjetnih do danas očuvanih znamenitosti u muzeju mjesta Osor.

Nerezine

 

Nakon što prođete most kod mjesta Osor dočekati će Vas mjesto Nerezine. Mjesto koje je od težački poslova se u povijesti okrenulo i postalo poznato po izradi brodova od drva. Danas se stari škver uređuje kao i marina za prihvat večeg broja jahti i jedrilica te tako se osnažuje turistički spektar mjesta. U mjestu ćete naći 2 kampa uz more, lijepe priobalne plaže, a ako se malo maknete od mjesta naići ćete na plažu Ridimutak koja će Vas očarati s svojim poznatim hamburgerima, te pješćanom plažom.

 

Mali Lošinj

 

Glavno središte i najveći grad na svim otocima u Hrvatskoj, broji 7000 stanovnika, te se svake godine širi i razvija. Unpovijesti poznato po brodogradnji, koja je danas razvijena ali ne u tolikoj mjeri kao i prije. Zahvaljujuci vladavini austro ugarske koja je ulaganjem u vile koje danas krase ovo mjesto potakla turizam, koji je danas glavna grana prezivljavanja otoka uz ribarstvo i poljoprivredu. Sam grad je bio talijaniziran poslije austro ugarske vladavine i pripojen italiji do 1942 kada je otok vraćen Hrvatskoj. Najmanji broj stanovnika nakon rata je bio 2200. Razvojem turizma lošinj se pozicionira danas na karti svijeta kao jedno od najpoznatijih ljetnih destinacija. Takoder pronalaskom abtickog broncanog kipa Apoksiomen izgraden jr poseban muzej s 5 soba u kojima na jedan jedinstven način se prepričava priča o dobu kad su ovim morima plovile galije i način na koji je ovaj antički kip dobio svoj današnji izgled. Poznate ličnosti grada su Josip Kašman operni pjevač koji je svoje ime stvorio na svijetskim pozornicama da bi se kasnije vratio i uživao u svom domu na Lošinju, poznati brodograditelj Nikola Martinolic. Ambroz Haracic koji je pokrenuo pošumljavanje park šume Čikat, botaničar. I mnogi drugi koji su zadužili ovo mjesto.

 

Veli Lošinj

 

Veli lošinj se spominje već krajem 14 stoljeća kada su prvih 12 obitelji doselili uz dopušte je Osora na današnje područje sv. Nikole iznad Velog Lošinja. S vremenom i uz stalni razvoj se širio te došao do predijela prvo sv. Ivana da bi se proširio uz crkvu m

Majke Bozje i na kraju došao do sadašnjeg centra Velog Lošinja, rive gdje se u nekoliko puta gradila i izgradila jedna od najvećih crkvi na ovom području koja trenutno ima jednu najpoznatijih zbirki slika iz doba poznatih talijanskih slikara kvarnerskih otoka B. Vivarinija,  F. Polenza i drugi. Ne smao to, Velo selo je vilo kratko vrijeme poznato po brodogradnji jedrenjaka, ave do vremena kada su primat preuzeli brodovi na motorni pogon. U samom centru Velog Lošinja se nalazi kula koja je štitila žitelje od napada pirata s mora, te kako bi sačuvali hranu koju su im krali. Unutar kule se nalaze 2 kata, s otvorenim vrhom iz kojeg su napadace polijevali sa vrucim uljem. Jedna od zanimljivosti za pogledatoži je predio Lječilišta Veli Lošinj u kojem se može naći preko 80 raznih biljaka. Takoder u samom centru grada se nalazi centar za zaštitu dupina koji je osnovan 1999 godine i koji se brine da stanište dupina bude očuvanu, sigurno i da se poveća broj dobrih dupina na ovom području. Takoder postoji i prva meteroloska stanica koja se nalazi u blizini sadašnjeg groblja, a odmah u blizini se nalazi top koji je služio tokom obrana od napada pirata. Ako ste za šetnju uz more, idealna i prelijepa je šetnica uz more do predijela Rovenska, s početkom iza glavne crkve sv. Antuna Opata.

WhatsApp Chat